2014. augusztus 30., szombat

Munkásszálló a Kőrösi úton

A munkásszálló épületei délről [szerintem: északról - KK] nézve
»Szolnoki 200 személyes munkásszálló
Az épületegyüttes helyét Szolnok ipari célra biztosított területén jelölték ki — a Kőolajipari Tröszt kétemeletes irodaháza mellett.
A munkásszálló három egyemeletes pavilonnal történő kialakítása — a földszinti összekötő nyaktagokkal esetleg későbbi fejlesztésre is lehetőséget ad. A tájba illő alacsony tömegek ritmusa emberi léptékű és közvetlen kapcsolat lehetőségét adja az épület és a kialakuló zöldterület között.
A lakóhelyiségek a szükséges járulékos helyiségekkel (tus, WC-k, tisztítószoba, melegítőkonyha, társalgó, olvasóterem) együtt a földszinten és az emeleten helyezkednek el. A középső pavillon földszintjén alakult ki a központi előcsarnok, portáslakás, mosoda, valamint vendégszobák.
Az egyes lakóegységek kettő és négyágyas elrendezéssel készültek garderobbal és mosdóval felszerelt előtérrel.
A nyugati homlokzatok a délutáni nap meleghatása miatt loggiás kialakítással  készültek.
Az épület 5,00 m fesztávolságú harántfalas szerkezeti rendszerrel épült, előgyártott vb. gerendás födémekkel, valamint távfűtéssel.
Tervezés ideje: 1959–60., kivitelezés ideje: 1960–61. Beépített köbtartalom 13 466 lm3.
Sz. Gy.«

Homlokzati részlet
Építész: Szmetana György (LAKÓTERV)
Statikus: Pálffy Tibor, Fazekas István
Elektromos: Szilágyi Márton
Víz-csatorna: Sinkovics Istvánné
Fűtés: Turmezei Ödön
Kertészet: Szentpéteri István

Emeleti alaprajz
A fenti idézet, a képek és a képszövegek forrása: 
Magyar Építőművészet, 1963/1.



A Kőolajkutató Vállalat egykori munkásszállójának épületei a Google 2012. évi utcaképén.

2 megjegyzés:

  1. A "kőolajipari Vállalt" sohasem létezett! A szolnokiak 50 év alatt sem tanulták meg, hogy hány olajipari cég van a városukban! "Olajosoknak" hívták Őket. A munkásszálló egyébként a Nagyalföldi Kőolajfúrási Üzem, majd utódai: Kőolajkutató Vállalat, Kőolajkutató RT tulajdonában és kezelésében állt. Hozzáépítés sohasem volt. A mellé épült épületegyüttesnek semmi köze a munkásszállóhoz! Az az Üzemi Orvosi Rendelő, amely jelenleg körzeti orvosi rendelőként üzemel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a pontosítást. A bejegyzés utolsó mondatát az Ön hozzászólása szerint javítottam — a cég nevét a legismertebb változatra.

      Törlés