2012. június 10., vasárnap

Egy utcanévadó: dr. Durst János

Jászkiséren született 1899. december 21-én. Édesapja borbély volt, aki igen szegényesen nevelte hat gyermekét. Jánosra az asztalosmesterség kitanulása várt volna, ha iskolai hitoktatója fel nem fedezi tehetségét, s nem szerez számára házitanítói állást. Így végezte el jó eredménnyel a gimnáziumot. Ezután a budapesti orvosegyetemre jelentkezett, ahol szintén kiváló tanuló volt, s így díjmentesen tanulhatott. A megélhetéséhez szükséges pénzt itt is tanítványok okításával szerezte meg.
1925-ben kapott orvosi oklevelet, s a budapesti Új Szent János Kórházban helyezkedett el. 1928-ban jött Szolnokra, a vármegyei közkórházba. 1931-ben az OTI orvosa lett, s ő látta el az Újváros betegeit. Fáradságot nem ismerve gyógyította a gyárnegyed szegény munkásait, akik őt igen megszerették. Emellett több sportegyesület, az Országos Orvosszövetség, a Magyar Orvosi Könyvkiadó Társulat, a Magyar Orvosok Nemzeti Egyesülete is tagjai között tudhatta.
A túlfeszített munka felőrölte egészségét s fiatalon, 1942. december 7-én agyvérzés következtében meghalt. Egykori betegei már 1943-ban mozgalmat indítottak annak érdekében, hogy utcanév emlékeztessen a szegények orvosára, de csak 1947-ben nevezték el az Újváros egyik utcáját dr. Durst Jánosról.

Forrás: Scheftsik György: Jász-Nagykun-Szolnok vármegye... Pécs, 1935.;
Nemzeti Jövőnk, 1942.; Cseh Géza: Szolnok város utcanevei. Szolnok, 1993.; Ivóvíz, 1978.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése