2012. január 18., szerda

A Rocsa-telep

A Fűtőháztelep keservei
Kevesen vannak Szolnokon, akik ne tudnák, hogy Fűtőháztelep is van és létezik, de nagyon sokan vannak, akik sosem jártak arrafelé. A népnyelv humorosan egyik részét Pletykafalunak, a másik részét Rocsafalunak nevezi.
Hát bizony, falu mind a kettő, éles felkiáltójel a városiasodás mellett. A MÁV sportpálya melletti Rocsafalu népe nem is győz eleget panaszkodni a mostoha viszonyok miatt. Panaszukat alig hallja meg valaki, pedig jogos kívánságaik nemcsak meghallgatást, hanem méltánylást is érdemelnek.
A nagy nyilvánosság elé tárjuk tehát e telep dolgos, munkás népének kívánságait, hogy a város urainak felhívjuk a figyelmét Szolnok város egyik fejlődő külterületének áldatlan helyzetére. Ennek a telepnek sem vize, sem világítása nincsen, nem is beszélve arról a távoli álomról, hogy rendezett utai legyenek. Az egészséges ivóvíz kérdése közegészségügyi szempontból is egyik legfontosabb tényező. A telep lakóinak a vágányokon keresztül a Fűtőházhoz kell járniok, mivel erre a telepre a vízvezeték még egyáltalán nincsen bevezetve. A második nagy hiány, hogy nincsen villanyvilágítás. Petróleumlámpák és mécsesek világítanak a pazar világítású állomás közelében. A városi közműveknek ide vezetése nemcsak a telep lakóinak, hanem a városiasítás elengedhetetlen feltétele. [...] 
Szolnok és Vidéke, 1929. okt. 17.

A Rocsa-telep Szolnok város 1927. évi térképén
A Rocsa-telep utcái, melyek 1926-ban kaptak nevet: Horog utca, Fenyő utca, Kerék utca, Csendes utca, Teve utca, Párduc utca, Tigris utca, Oroszlán utca, Medve utca.

A Rocsa-telep 2008-ban. Műholdfelvétel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése